Afbeelding initatieven Afbeelding initatieven

Dorpsraad


Wij zetten ons in voor het vergroten van de leefbaarheid in Sweikhuizen. Dit doen wij door het signaleren van behoeften en het nemen van initiatief om zaken van de grond te krijgen.

Wat houdt ons bezig?

We onderkennen de volgende aandachtsgebieden: Wonen, Jeugd, Voorzieningen, Recreatie & groen, Verkeer & infrastructuur en Veiligheid.
Actueel zijn de volgende onderwerpen:

Missie en visie

Leefbaarheid in Sweikhuizen helpen vergroten door het signaleren van behoeften en het nemen van initiatief om zaken van de grond te krijgen of partijen te adviseren en/of ondersteunen die iets willen opzetten. Er wordt gewerkt aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving met behoud van het landelijke en natuurlijke karakter. Belangen van inwoners worden behartigd door het inventariseren van wensen en behoeften. In samenwerking met andere partijen (gemeente, instanties, verenigingen, etc.) wordt gepoogd om daaraan tegemoet te komen. Uitgangspunt is dat het algemeen belang altijd boven het persoonlijke belang of dat van kleine groepen gaat. Waarbij het meedenken, meebeslissen en medeverantwoordelijkheid dragen van inwoners met betrekking tot het eigen woon-werk- en leefmilieu bevorderd wordt.

Organisatie

Dorpsraad Sweikhuizen is niet verbonden aan enig politieke of religieuze richting. De dorpsraad stelt zich zo neutraal mogelijk op. De leden van de dorpsraad worden niet gekozen maar de samenstelling is zoveel mogelijk een afspiegeling van de samenstelling van de bevolking van Sweikhuizen. Dorpsraad Sweikhuizen is een stichting. Eenmaal per jaar organiseert Dorpsraad Sweikhuizen een open vergadering voor alle inwoners van Sweikhuizen. In haar rol is Dorpsraad Sweikhuizen vooral een adviserend orgaan naar de overheid en instanties en zeker geen beslissend of uitvoerend orgaan. Dorpsraad Sweikhuizen verkondigt geen eigen mening maar geeft de meningen en visies van de bewoners door. Als die meningen niet eensluidend zijn dan communiceert Dorpsraad Sweikhuizen ook de verschillen. Kijk voor meer informatie bij Statuten.

Bestuursleden

Voorzitter
Yvonne Somers

Voorzitter@DorpsraadSweikhuizen.nl
In Sweikhuizen liggen mijn roots! Ik ben er geboren en getogen. Na mijn studie de vleugels uitgeslagen en sinds 2018 weer terug in ons mooie dorp samen met mijn vriend en dochter. Ik hou van het pure van de natuur en ben graag buiten. Als ik aan Sweikhuizen denk dan zie ik vriendelijke mensen, prachtige natuur, gemoedelijkheid en een bruisend verenigingsleven. Kortom een knus dorp met karakter. Dat karakter wil ik graag behouden voor nu en ook voor later zodat de generaties na ons ook kunnen genieten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij en dat doe ik door met de dorpsraad te doen wat nodig is!
Secretaris
Martijn Vroemen

Secretaris@DorpsraadSweikhuizen.nl
Sinds de zomer van 2020 wonen wij in de Pascal Visschersstraat, in het huis dat mijn grootouders hier in 1973 hebben gebouwd. Zij hebben hier bijna 50 jaar van mogen genieten, en dat hopen wij nu ook nog lang te mogen doen. De rust, het wonen dichtbij de natuur en de samenhorigheid van het dorp zijn punten die voor mij belangrijk zijn. Sweikhuizen heeft een sterk en fijn karakter, iedereen staat voor elkaar klaar en samen houden we ons dorp gezellig en prettig om te wonen. Ik hoop dat we dit met elkaar zo kunnen houden, en daar wil ik me graag voor inzetten.
Penningmeester
Jan Jaap Nusselder

Penningmeester@DorpsraadSweikhuizen.nl
Meer dan 25 jaar geleden ben ik met mijn vrouw Josephine in Sweikhuizen in de Kerkstraat neergestreken. Onze kinderen zijn hier geboren en ook al weer uitgevlogen. We voelen ons helemaal thuis. De leefbaarheid van ons dorp is belangrijk en iets waarvoor ik me wil inzetten. Met een grotere gemeente die meer op afstand staat is het belangrijk dat de bewoners goed voor hun belangen opkomen. De dorpsraad kan hierin een verbindende rol spelen en ik wil graag bruggen bouwen tussen ons dorp, haar bewoners en de gemeente en andere overheden. Mocht er iets zijn, wil je iets bespreken ? Loop langs op de Kerkstraat 20. Ook voor een praatje kun je terecht.
Bestuurslid1
Marjet Vries

Bestuurslid1@DorpsraadSweikhuizen.nl
Waar kun je beter wonen dan in Sweikhuizen?
Vanaf 2000 woon ik al in het “zuiden”. Vanuit Beek fietste ik regelmatig in de omgeving en kwam zo ook door Sweikhuizen. Wat een leuk dorp en hoe leuk zou het zijn om hier te kunnen wonen? Een groene omgeving, landelijk gelegen en een charmant, karakteristiek dorp.
In 2015 kregen wij de kans om ons in Sweikhuizen te vestigen op de Bergstraat en vanaf dat moment nooit spijt gehad. Een prettige kleine dorpskern met lieve mensen er om heen. Inmiddels zijn de oudste kinderen uitgevlogen, maar nog regelmatig komen ze naar “Sweik”, een oase van rust en ruimte in vergelijking met de Randstad.
Voor mij is het nu een mooi moment om naast een (nog) drukke baan, wat meer tijd te gaan besteden aan een maatschappelijke invulling. En hoe leuk is het om dat te doen door toe te treden tot de Dorpsraad. Ik las de oproep in de “huis aan huis” flyer in het voorjaar en dacht bij mezelf: “ja, daar wil ik wel een positieve bijdrage aan leveren”.
Bestuurslid3
John Donners

Bestuurslid3@DorpsraadSweikhuizen.nl
Sweikhuizen, ik ben er geboren en getogen. Wat er in ons dorp gebeurt, gaat mij aan het hart. En dus moeten er vooral goede dingen gebeuren. Dingen waarvan mensen in Sweikhuizen gelukkig worden. Die het wonen hier, samen met elkaar, fijner maken. Dat kun je doen door de zijlijn te staan en te mopperen op alles wat mis gaat en beter kan. Maar dat is niet mijn stijl. Liever kom ik in aktie om ervoor te zorgen dat datgene wat beter kan ook gerealiseerd wordt. Verder woon ik op de Bergstraat, bijna bovenaan. Ben ik vader van drie tieners en ben ik nog op meerdere plaatsen in het dorp aktief als vrijwilliger.
Onderkant

Registreren voor nieuws uit de Dorpsraad

Deelnemers die zich Registreren voor de Dorpsraad Sweikhuizen worden via email op de hoogte gehouden van wijzigingen op de website en kunnen deelnemen aan onderzoeken.
Contact
close slider    van , de, ter, etc...    van , de, ter, etc...


    AlgemeenGebiedsontwikkelingVerkeerVliegverkeerWateroverlast